FriMynt pågår! (+ KMK…)

Efter alla tråkiga nyheter kring Kungliga Myntkabinettet får jag pigga upp med en lite roligare. Nu har FriMynt 2017 slagit upp portarna!

Vet inte om jag blivit bekväm eller vad som hänt? Har inte riktigt samma sug nu som för några år sedan när det gäller att resa iväg på auktioner och mässor. Det blev alltså inget FriMynt för mig i år heller. Men liksom tidigare år känns det nu när mässan precis har öppnat lite vemodigt att inte vara på plats…
Du som är på FriMynt idag, hoppas du får en riktigt bra mässa oavsett om du är där som köpare, säljare eller bara “medföljare”.

När ska allt elände ta slut? Först beslutar man sig för att lägga ned vårt museum på Slottsbacken och sedan, efter ett par års utredning, väntar nu en tidigare anställd på åtal för att ha stulit mängder med objekt på KMK.

Vad gäller det som har hänt på KMK kan man undra hur stor skadan i verkligheten är? Enligt nyheterna handlar det om 1200 försvunna objekt till ett värde på 25 miljoner kronor alltså i snitt runt 20.000:- per objekt. Inga dåliga mynt, kan dessutom tänka mig att det är en relativt låg värdering.

Om jag inte minns fel, ska vid tillfälle åter läsa Riksrevisonens rapporter, var bara en liten del av objekten på KMK ordentligt katalogiserade och avfotade. Till sakens natur hör naturligtvis att om ett objekt inte är katalogiserat eller är bristfälligt registrerat måste det vara omöjligt eller näst intill omöjligt att konstatera att objektet är saknat. Särskilt oroande tycker jag detta är eftersom den misstänkte har varit anställd på KMK och naturligtvis haft full insyn i vilka objekt som var registrerade eller inte… (tillägg: Troligtvis är det dock inlämnade jordfynd och andra enklare objekt som inte registrerats, objekt som kanske inte heller är stöldbegärliga men som numerärt är många. Misstänker att staten varje år får in mängder av dylikt material.)

Fortsättning följer, när förundersökningssekretessen släpps i samband med åtal ska jag se till att få ta del av såväl förundersökning som åtal.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps. följ mig gärna på Twitter. Där försöker jag tweeta om händelseutvecklingen och länka till de artiklar som berör stölderna på KMK, @Myntsidan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *