Sista sekunden…

Tror att det är fler än jag som har samma erfarenhet. Ska man vinna intressanta objekt på en auktionssite måste man vara med i sista sekunden. I princip spelar det ingen roll när auktionen avslutas, de sista sekunderna rasar det ofta in en massa bud. Själv har jag börjat ställa in larm när “vill ha mynt” säljs på auktion. Larmet brukar ringa någon minut före avslut. En natt för några månader sedan hade någon lagt ut ett objekt i “svinottan”. Kände dock att jag inte ville bli väckt mitt i natten , utan innan sängdags (runt midnatt) la jag ett bud på runt 1700 och var då högste budgivare med 500. Fick dock inget vinnarmail dagen efter… Någon hade lagt 20! småbud till dess att mina 1700 var uppnått. Smygbudaren vann dock inte objektet utan klockan fyra på natten var inte mindre än tre andra budgivare vakna! Den slutliga vinnaren hade varit osynligt fram till slutsekunderna… Slutpriset blev nästan 3000 kronor.

En annan observation är att objekt med start 1 krona ofta har en förmåga att säljas långt över värderingspris. Samma objekt med ett utropspris på kanske 60-75 procent av värderingspris blir osålt. Naturligtvis ligger det psykologi bakom en-kronas-auktionerna. Säljaren har inte gjort någon värdering utan det är upp till dig att avgöra priset, marknaden och inte säljaren avgör alltså slutpriset. Är köparen lite osäker både på kvalitet (kvalitet anges sällan på internetauktioner) och prisbild för objektet kan det lätt sticka iväg…

Hade tänkt illustrera detta inlägg med skärm-dumpar från en auktion som avgjordes i sista sekunden. Tyvärr hade jag dock raderat den bilden.

Summa summarum så verkar lockpriser vara att föredra vid försäljning. Nu behöver kanske inte lockpriset vara en krona, för en krona behöver inte vara ett lockpris utan kan också vara en signal på att säljaren vill bli av med objektet till vilket pris som helst? Nu är inte en-kronas-utrop någon garanti. Allt som oftast får säljaren bara några enstaka bud på sina låga utrop och ångrar säkert att startpriset inte var högre satt…

Personligen föredrar jag de auktionssystem (olika system) som Haljak, Künker, MISAB med flera använder. Auktioner där sluttiden förlängs om ett bud kommer in i slutsekunderna. Tycker att dessa system är mer “fair” än system där auktionen avslutas vid en exakt tidpunkt och där den som är kyligast och har bäst uppkoppling kan lägga bud när någon sekund återstår. Tror att både säljare och presumtiva köpare generellt tjänar på “tidsförlängningar”.

I morgon kväll, med start 18:00, är det så dags för MISAB internetauktion #7. En auktion där sluttiden förlängs med någon minut vid sena bud (!) och där vi alla, oavsett uppkoppling, har en chans att vinna.
Lycka till med budgivningen!

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *