Kulturarvsbrottet…

I morgon är det huvudförhandling i den tråkighet som solkat ned numismatiken på senare tid. Det kulturarvsbrott som en tidigare anställd på KMK och en mynthandlare står åtalade för (Stockholms Tingsrätt mål B 3083-14).
Rättegången pågår under fyra dagar. I morgon är det dags för yrkanden och sakframställan och förhör med de två åtalade. På onsdag till fredag förhörs olika vittnen, mer än tio vittnen är kallade, varav många är i numismatiska kretsar kända namn. På fredag är det också sluplädrering i målet.

Målet rör stölder på KMK och Göteborgs museum. Totalt väcks åtal på ett belopp (låg värderingar på de förkomna objekten) på drygt miljonen. Totalt saknas enligt olika mediauppgifter objekt värderade till 25 miljoner (säkert också här en låg värdering). I sammanhanget bör nämnas Regeringens tidigare uppdrag att dokumentera och digitalisera statliga samlingarna och Riksrevisonens granskning för några år sedan där det konstateras att långt i från alla objekt är registrerade och digitaliserade. Någon med kunskap om vad som är registrerat/ oregistrerat har naturligtvis här en fördel… Det finns alltså troligen ett stort mörkertal i de belopp media rapporterat om…
Jag har läst såväl förundersökning som tillägget från i somras. Tror tyvärr att det blir svårt att bevisa stölder eftersom det verkar råda oklarheter om när brotten begåtts, och vi i Sverige i sammanhanget har snåla preskriptionstider. Att de objekt som omsatts och som åtal väckts för härrör från KMK respektive Göteborgs museum råder det däremot inget tvivel om.
Frågan som också bör ställas är hur mycket “annat” som försvunnit. Ett museum har förutom de egna samlingarna ofta ansvar för donationer och depositioner, vilka också kan vara dåligt dokumenterade. Är fler instutioner drabbade utöver de två åtalet rör?

Hade gärna varit närvarande under rättegången för att höra vad åtalade och vittnen har att säga. Tyvärr sätter jobbet “käppar i hjulet” och åtminstone i morgon eftermiddag har jag ingen möjlighet att vara på plats i Stockholms Tingsrätt. Möjligtvis kan jag närvara under onsdag, torsdag eller fredag då förhören med vittnen genomförs. Hur som helst hoppas jag att “någon” är på plats som kan rapportera vad som sagts, och om inte får jag läsa domen när den väl blir skriven.

Vad gäller närvaro i rättsalen tror jag att den kommer vara stor. Detta eftersom allvarliga kulturarvsbrott som tur är inte hör till vardagen.

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *