Grattis på födelsedagen!

Idag vet jag inte vilken födelsedag som är den mest uppmärksammade. Sonen fyllde 18 förra året vilket är stort, myndig och allt. Själv fyllde jag 50 för några år sedan och nyligen bevistade jag en släktings 85 års dag. Både mormor och farmor tackade för sig strax innan 100 årsdagen. 30 eller 40 åringar (minns inte vilket) får en käpp för att symbolisera att personen nu är vuxen.

Var tid har sin charm så det är naturligtvis helt fel att prata om den viktigast födelsedagen.
Efter kommentaren “usch vad jag är gammal” som fälldes på en födelsedag jag nyligen bevistade uttryckte någon klokt, alternativet till att blir äldre är inte heller det så tilltalande…

60 och 70 år är visserligen jämnt men vet inte om det är viktiga bemärkelsedagar, kan tycka att 65 och 75 känns mer jämnt? Pension och tre fjärdedels sekel.

Hur det var för hundra år sedan vet jag inte, medelåldern har som bekant ökat. Men de två små medaljer/ jetonger jag tänkte ägna detta inlägg åt antyder att 60 och 70 år var viktiga åldrar för 100 år sedan.

De små medaljerna (jetongerna) är präglade 1914 och 1919 och uppmärksammar Magnus Lagerbergs 70 års dag den 13 mars 1914 (1844 – 1920) och Verner von Heidenstams 60 års dag den 6 juli 1919 (1859 – 1940). Magnus Lagerberg var kammarherre, museiman, numismatiker och en av grundarna av Svenska Numismatiska Föreningen 1873. Verner von Heidenstam ledamot av svenska akademin 1912-1940 och mottagare av Nobels litteraturpris 1916.

Medaljen över Heidenstam är formgiven av Carl Milles och finns åtminstone i silver och brons med en diameter om 21 mm. En lite större kopia finns och denna erhåller mottagarna av Övralidspriset som delats ut sedan 1945. Medaljen över Lagerberg är graverad av mynt- och medaljgravören Adolf Lindberg (A.L.) och denna lilla medalj mäter 30 mm i diameter.

Medaljer som uppmärksammar bemärkelsedagar var ett trevligt initiativ i början av 1900-talet. Ett initiativt som kanske borde återinföras! Tyvärr är nog inte så fallet, priset för att tillverka medaljer har skjutit i höjden. Bara att få en medalj graverad går på tiotusentals kronor och att sedan tillverka medaljerna kostar naturligtvis extra. Se exempelvis SNF:s medaljer på senare år som endast har varit möjliga att förbeställa. Antalet beställda medaljer har varit lågt och upplagan har ofta slutat i bara några tiotal. Medaljer för att uppmärksamma bemärkelsedagar tillhör nog en svunnen tid och vi som är intresserade av numismatiska objekt av denna typ får leta oss bakåt i tiden.

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *