REK eller inte?

Vilken “feedback” en säljare (och för den del också en köpare) har påverkar naturligtvis budvilligheten när något ska köpas on-line.

Att köpa något dyrt från en säljare utan omdömmen känns riskabelt. Likaså om antalet negativa omdömmen är många i förhållande till de postitiva. Ibland måste man dock chansa men devisen “det som låter för bra för att vara sant är också oftast det” ska man alltid ha i bakhuvudet.

De känns som EU-regionen, USA och Kanada har relativt säker postgång och till dessa delar brukar det gå bra att köpa/ sälja billiga objekt och skicka dessa med vanligt brev. Till övriga länder är nog REK att överväga. Vart gränsen går för billigt är en smaksak. Att rekommendera ett brev är förknippat med en viss kostnad. Inom Sverige tar PostNord minst 82 kronor för ett REK och till utlandet får du minst “punga ut med” 120 kronor. Ett REK av ett billigt objekt i prisklassen runt en hundring medför att totalpriset nästan blir det dubbla. Generellt brukar säljare inom Sverige sätta en gräns över 500 kronor. Objekt över detta pris brukar endast skickas som REK.

När det gäller elektronik-försäkringar betalar jag aldrig dessa. Konsumentköplag och hemförsäkring ger ett relativt bra skydd. Varför ska jag då betala 49-199 kronor per månad för en ytterligare försäkring på exempelvis en telefon? Brukar säga till familjen att jag har ett eget föräkringsbolag där avgiften för dessa extra försäkringar läggs på hög. Skulle sedan oturen vara framme och någon elektronikpryl gå sönder ersätts dessa av “Ingemars Försäkringsbolag”. Måste erkänna att “Ingemars Försäkringsbolag” går med stort överskott. Få elektronikprylar i familjen har gått sönder och kostnaden för att ersätta dessa har varit en bråkdel av kostnaden för de “försäkringar” detaljhandeln erbjuder.

Har tillämpat samma synsätt på mynt och andra objekt som köps på olika siter. Att betala REK för billiga objekt skulle medföra en massa onödiga kostnader. Visst finns det en risk att posten slarvar bort ett brev men det får man leva med. Sett över tid går alltså “Ingemars Försäkringsbolag” även här med överskott. Konstateras kan att alternativkostnaden, att rekommenerade allt, hade varit mycket hög. Men naturligtvis gör jag undantag, ibland betalar jag för REK även om slutpriset på en auktion bara är några tior. För vissa objekt vill jag bara försäkra mig om att kommer fram.

Om du köper objekt från länder utanför EU glöm inte bort att REK kostnaden inte är den enda kostnaden du behöver kalkylera med. Dåliga växelkurser och den numera påtagliga risken att objekten måste förtullas är ytterligare kostnadsdrivare. Dessutom ska tull och moms inte bara betalas på objektet utan även för fraktkostnaden…

Får samtidigt passa på att önska alla en god helg med förhoppningsvis fina köp på olika siter!

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *